CJP. Arthena en het onderwijs

CJP zet zich al sinds 1998 in voor het cultuuronderwijs in Nederland. Tegelijk met de komst van het vak CKV in het voortgezet onderwijs werd destijds door CJP de CKV-bon geïntroduceerd: de voorloper van de huidige Cultuurkaart. De Cultuurkaart is dé financiële impuls waarmee cultureel aanbod de klas binnenkomt. Jaarlijks geven scholen met Cultuurkaart-budget bijna 12 miljoen euro uit bij culturele organisaties. Daarnaast kunnen alle leerlingen in Nederland met hun persoonlijke CJP voordelig kunst en cultuur bezoeken en gebruikmaken van kortingen op webshops en lifestylemerken.

Vanaf september 2021 mag CJP deze persoonlijke voordeelpas weer gratis uitdelen aan alle studenten en docenten in het beroepsonderwijs. En hoewel er voor het mbo (nog) geen budget per student per jaar beschikbaar is, wil CJP ook de docenten in het mbo ondersteunen om kunst en cultuur in een professionele context in de lessen te integreren.

CJP Educatie is een platform waar vraag en aanbod bij elkaar gebracht wordt. Het aanbod van bij CJP aangesloten organisaties wordt gepresenteerd op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier. Scholen & docenten kunnen naar hartenlust grasduinen door dit aanbod en workshops, voorstellingen en lessen boeken.

Voortgezet onderwijs, mbo en de Cultuurkaart & Arthena

CJP is er voor alle jongeren in Nederland tot en met 30 jaar; de Cultuurkaart is er specifiek voor leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs. Met de Cultuurkaart sta je als school nooit alleen. Partijen als OCW, CJP en culturele organisaties zetten zich samen in om cultuuronderwijs mogelijk te maken. En wanneer je als school investeert in cultuuronderwijs, wordt dat altijd beloond. 

Daarnaast krijgen scholen de beschikking over het Cultuurkaart-dossier. Met deze tool wordt het eenvoudig om de voortgang van een leerling te monitoren. Het Cultuurkaart-dossier is een digitale mix van een portfolio, een dossier en een tijdlijn. In het dossier wordt de culturele ontwikkeling van de leerlingen opgeslagen aan de hand van vak- en klas overstijgende culturele activiteiten. Allemaal om de docent te ontlasten, zodat die zich kan focussen op de inhoud.

Maar bovenal krijgen leerlingen met de Cultuurkaart het onderwijs dat ze verdienen: spannend, prikkelend en uitdagend. Cultuuronderwijs draagt bij aan de culturele en creatieve ontwikkeling van jongeren. Met de Cultuurkaart kan dat op allerlei manieren: een docent kan klassikaal op pad met een klas, maar een leerling kan ook zelf op ontdekkingstocht gaan.

Meer info over de CJP Cultuurkaart CJP | Scholen